Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

7 Tempat Menarik di Labuan

0 241

Ada banyak tempat menarik di Labuan untuk korang terokai…

Labuan juga mempunyai air yang jernih dan pantai berpasir sepanjang persisiran pantai, menjadikannya destinasi perlancongan yang baik.

Lebih menarik, di Labuan juga mempunyai perairan yang baik untuk aktiviti menyelam dan mempunyai empat destinasi penyelaman skuba.

Kandungan

Apa Yang Menarik di Labuan?

1. Menikmati matahari terbenam di Pulau Papan

Pulau Papan merupakan tarikan utama pelancong untuk datang ke Wilayah Persektuan Labuan ini. Pulau kecil ini mempunyai landskap yang cukup cantik dan menarik. Korang boleh rasakan ketenangan ketika berada di sini.

Pulau Papan menarik ramai pelancong dari dalam dan luar terutamanya dari Brunei yang menjadikannya sebagai destinasi percutian hujung minggu.

Pemandangannya indah dengan pasir yang memutih dan air yang jernih memikat pengunjung untuk berehat dan berseronok di sini.

Banyak aktiviti boleh dilakukan di sini seperti bermain layang-layang, membina istana pasir, berkelah sambil menikmati makanan yang dijual di gerai-gerai berdekatan.

2. Lawati Chimney Museum

Sumber : pulaulabuan

Chimney Museum atau Muzium Chimney ini terletak di Tanjung Kubong, kira-kira 12 kilometer dari utara bandar Labuan. Sekitar tahun 1874 hingga tahun 1911, dikatakan kawasan ini pernah menjadi pusat simpanan arang batu yang sangat besar sekaligus menjadi tarikan kepada syarikat Inggeris untuk datang mengaut hasil arang batu.

Jika korang ke sini, korang boleh melihat sambil belajar tentang penemuan artifak-artifak berkenaan dengan arang batu yang menjadi sumber galian utama setempat ketika itu.

Terdapat 612 artifak yang ditemui dan dipamerkan di dalam muzium ini. Antaranya ialah batu-bata asal chimney, peralatan melombong arang batu, barang-barang yang pernah digunakan oleh para pelombong dan juga pecahan seramik. 

Untuk membantu pengunjung memahami sejarah dan kronologi aktiviti perlombongan arang batu di Tanjung Kubong ini, terowong arang batu telah dibina bagi menggambarkan keadaan sebenar ketika aktiviti perlombongan giat dilakukan.

3. Pohon Batu

Pohon Batu merupakan sebuah kampung yang terletak di Labuan. Lokasinya bersebelahan Kampung Layang-Layangan dan juga Kampung Batu Manikar.

Terkenal sebagai sebuah perkampungan nelayan di Labuan kerana kebanyakan daripada penduduk disini bekerja sebagai nelayan.

Kampung ini mempunyai pesisir pantai yang bersih dan menjadi tarikan utama untuk pelancong datang ke sini. Persekitarannya yang indah juga menarik penduduk sekitar untuk datang beriadah sambil menikmati pemandangan sekitar Pohon Batu.

Terdapat pelbagai kemudahan yang dibangunkan di sini seperti tandas awam, gerai-gerai makan, taman riadah dan juga taman permainan.

Memandangkan majoriti penduduk di sini beragama Islam, sebuah masjid dibina bagi memudahkan urusan keagamaan penduduk setempat.

4. Bukit Kubong

Sumber : worldorgs

Bukit Kubong merupakan puncak semulajadi tertinggi di Wilayah Persekutuan Labuan, Malaysia. Puncak bukit yang terletak di Kampung Pohon Batu ini mempunyai ketinggian pada paras 91 meter dari aras laut.

Terkenal sebagai salah satu lokasi kegemaran mereka yang sukakan aktiviti berkhemah dan mendaki. Bentuk muka bumi dan ketinggiannya yang agak mencabar menjadi tarikan penggemar cabaran.

Manakala keadaan alam semulajadinya yang menarik menjadi bonus bagi para pendaki yang dapat menikmati keindahan pemandangan sambil mendaki.

5. Taman Burung Yang Menarik di Labuan

Sumber : pulaulabuan

Taman Burung Labuan terletak sangat hampir dengan Chimney di Tanjung Kubong. Taman ini mempunyai tiga sangkar burung yang berbumbung bulat dan besar dihiasi dengan pokok-pokok yang tumbuh di sekitarnya.

Selain itu, taman ini juga menempatkan sangkar enggang yang besar sekali. Di sini korang boleh melihat pelbagai jenis burung seperti burung Tiong Mas, Love Bird, Burung Helang, Burung Hantu, Enggang, Burung Unta dan sebagainya.

Bukan itu sahaja, terdapat 580 spesies burung Borneo dengan habitat yang berbeza seperti dari pokok paya bakau sepinggir laut ke hutan di atas bukit. Kebanyakan burung-burung yang menarik di sini dan boleh dilihat tanpa sebarang peralatan di taman ini.

6. Taman Marine Yang Menarik di Labuan

Sumber : labuanisland

Marine Park Labuan ini terbentuk dari tiga pulau yang dikenali sebagai Permata Labuan iaitu Pulau Kuraman, Pulau Rusukan Besar dan Pulau Rusukan Kecil.

Antara aktiviti yang korang boleh dilakukan di sini ialah scuba diving, camping, snorkelling, sailing, canoeing dan juga jungle-trekking.

Namun, terdapat juga aktiviti yang dilarang oleh pihak pengurusan marine seperti memancing, membuang sampah, anchoring dan lain-lain aktiviti yang boleh merosakkan batu karang dan terumbunya.

Dah sampai ke Sabah, jangan lupa dapat ke resort terapung.

7. Sate Tuna Labuan

Sumber : wilayahku

Sate tuna di Labuan merupakan menu yang harus korang cuba bila di sini. Selain kaya dengan omega 3 dan vitamin yang baik untuk kesihatan, ianya juga merupakan satu-satunya produk seumpamanya di Asia.

Produk yang diperkenalkan oleh Jabatan Perikanan Labuan ini merupakan satu inovasi baharu yang dicipta bagi membantu usahawan menjana pendapatan.

Korang boleh mendapatkan sate tuna ini di Pusat Transformasi Perikanan di Pejabat Perikanan Labuan. So, korang jangan lepaskan peluang mengunjungi tempat-tempat menarik yang ada di Labuan. Pengalaman bercuti di sini mungkin akan jadi pengalaman yang indah buat korang nanti!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net