Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

Persediaan Ke Pulau – Apa Perlu Di Bawa?

0 958

Untuk yang kali pertama nak ke pulau, korang boleh refer list persediaan ke pulau ni ye…

Malaysia memang terkenal dengan keindahan pulau yang sangat cantik dan mendamaikan.
Antaranya Pulau Redang, Pualau Mabul, Pulau Perhentian dan banyak lagi.

Aku tak pernah lagi bercuti yang sememangnya fokus pulau sahaja. Kalau ke Pulau Pinang tu tak kira ye. Ke Pulau Langkawi pun tak kira, sebab more ke shopping je. Huhu…

Bila husband cakap nak pergi ke Pulau Redang, aku macam tak percaya. Bulat mata minta kepastian dari husband. Haha…

Ye lah… selama ni dok tengok kawan share gambar kat socmed tu, rasa teringin nak pergi. Sebab cantik sangat kan… Tapi tak pergi-pergi pun.

Bila husband offer… apa lagi!

Tak sangka pula sampai juga turn aku dan family jejak kaki ke pulau yang terkenal dengan pasir putih dan tempat penyu lepak ni.

Disebabkan ini kali pertama aku dan family bercuti di Pulau Redang, so memang aku buat persediaan awal dan agak rapi.

Aku prepare awal dan siap study apa keperluan persediaan ke pulau dan aktiviti best di pulau.

Aku share kan kat sini supaya nanti kalau korang nak ke pulau, just refer je list yang aku dah sediakan ni. Mudah!

Maldives Malaysia. Pasir putih hasil dari pergerakan ombak di berhampiran Kerengga.

Kandungan

Persediaan Ke Pulau – Pastikan bawa semua di bawah

1- Bagpack

Untuk memudahkan perjalanan, jika korang pergi bersama kawan-kawan, better bawa bagpack. Bawa apa yang perlu sahaja dan sumbat dalam bagpack.

Nak bergerak pun mudah.

Harga bagpack yang dalam gambar kat atas ni pun murah je dalam RM40. Paling penting ia waterproff.

Tapi jika pergi dengan family, boleh juga bawa bag trolley. Cuma kena angkat dan handle sendiri lah sebab tak ada pickup boy.

Aku dan family bawa 1 bag trolley dan 3 bagpack.

2 . Jaket keselamatan (  kanak- kanak )

Sesetengah penganjur atau pemilik bot laju tidak menyediakan jaket keselamatan  untuk kanak-kanak dengan kuantiti yang banyak. Kadang tak cukup.

Kebanyakkannya mereka sediakan untuk saiz dewasa sahaja .

So jika bawa anak keci, boleh beli sendiri di Shopee dan banyak pilihan. Harga pun baru dalam RM15 dan ke atas, ikut pilihan dan design.

Aku dan family tak sediakan pun jaket ni, sebab kami semua dah dalam kategori dewasa. Sewa yang disediakan di pulau je.

Sewa RM30 untuk jaket dan set snorkling

3. Dry bag ( Beg kalis air untuk menyimpan barang berharga )

Dry bag digunakan untuk letak barang-barang elektronik seperti phone dan powerbank dan benda berharga yang lain.

Sangat penting untuk elakkan barang-barang dari basah akibat kena percikan ombak semasa naik bot laju.

4. Bag Kalis Air Untuk Fon

Kalau tak bawa ni, korang akan menyesal. Huhu

Korang akan rasa ia sangat penting terutama sekali masa aktiviti snorkling dan berenang.

Bila guna benda ni, baru lah boleh bawa fon masuk dalam air. Boleh ambil video atau gambar dari dalam laut. Kenangan sangat bermakna tu. Bukan selalu kita ke pulau kan…

Jenis yang aku share ni sangat bagus, sebab memang tak masuk air. Dah ada 2.6k Sold dan feedback pun banyak.

Paling penting kamera clear dan fon senang nak tekan bila masuk dalam bag kalis air ni.

5. Sunblock

Part ni aku memang ambil berat dan teliti.

Ngeri weh membayangkan muka dan tangan bertukar warna. Hahaha.

Sebab kita semua tau, cuaca dan hangatnya cahaya matahari kat pulau tu boleh buat kulit terbakar dan bertukar warna walau sekejapan je berjemur. Macam pergi pantailah kan.

Aku siap pergi tanya di farmasi dan minta diorang suggestkan yang mana ok untuk ke pulau.

Staf farmasi cakap kena beli yang SPF 130 ke atas.

Tapi masa tu, tak ada yang dia suggest so dia bagi aku try yang macam dalam gambar ni. SPF120 pun dah ok sangat dah katanya. So aku beli 2 botol.

Setiap kali nak keluar dari hotel terutama nak pergi snorkling, memang aku lumurkan banyak-banyak kat muka suami dan anak-anak.

Its work!

Sebab muka kami tak menggelupas dan tak pedih dek kerana panas matahari. Dan kulit pun tak lah gelap sangat. Walau snorkling berjam-jam dan berendam selama 2 hari.

So lain kali kalau nak ke pulau, aku pasti akan cari sunblock jenis ini.

6. Makanan & Minuman

Sebelum pergi, aku memang gi shopping siap-siap di Speedmart.

Biasa kalau lepas main air ni, semua cepat kelaparan dan dahaga.

Oh ye, kalau korang gi snorkling, pastikan bawa air mineral ye. Bawalah biskut atau roti sama. Sebab lepas tu korang akan rasa dahaga sangat.

Kali pertama snorkling, aku tak bawa air pun sebab tak tau. Syukur ada kawan baru yang satu bot bagi sebotol besar air mineral dia. Cukup untuk kami satu family.

7. Tikar kecil

Kalau bawa anak kecil atau mak ayah bersama, better sediakan tikar atau alas duduk yang sesuai.

Lagi bagus jika dapat sediakan tikar pantai. Supaya pasir tak melekat pada tikar dan ia mudah dibersihkan. Kebas-kebas je pasir terus keluar.

Boleh refer pada kedai Shopee yang aku share kat atas tu ye.

Aku bawa juga tikar kecil ni, tapi tak guna pun. Lagi pun, banyak masa dihabiskan dalam air dan kat tepi pantai je.

8. Selipar atau kasut pantai 

Kasut pantai ni tak meresap air dan boleh pakai sama masa snorkling dan berenang.

Ini penting. Jangan miss tau. Terutama jika ada bawa anak-anak dan mak ayah sekali.

Sebab kat pulau banyak kulit kerang dan karang yang mati terdampar di sepanjang persisiran pantai.

Kadang boleh sebab kan luka kalau terpijak yang tajam jika tak pakai selipar.

Oh ye… kat Pulau Redang ni, mereka tak izinkan kita kutip segala harta benda di pulau tu dan bawa balik. Walaupun kulit siput atau kerang yang dah mati, pasir pantai or apa sahaja harta pulau tu. Nanti kena denda.

Frust juga anak-anak, sebab kami dah kumpulkan beberapa batu karang yang cantik untuk dibawa balik.

Syukurlah aku ringan mulut bertanya…

Oh ye, aku just bawa selipar yang sedia ada kat rumah je. Lagipun memang dah selipar getah. So jimatlah kat sini.

Pualu-pulau enarik di Malaysia, baca kat sini

9. Topi

Bagi aku, ini antara benda yang terpenting untuk persediaan ke pulau. Kalau tertinggal pun aku akan usaha untuk beli juga.

Kat pulau tu… cahaya matahari terus ke kita. So memang panas lit-lit lah. Sampai nak ambil gambar pun mata tak boleh nak buka. Silau!

Topi ni dalam RM12 ke atas je ikut design yang korang suka.

10. Pakaian Renang

Ini pun memang wajiblah.

Pakaian renang ni bawa 1 set sahaja. Baju dan seluar.

Setiap kali lepas pakai, terus bilas dan jemur, lepas tu boleh pakai balik.

10. Pakaian Harian

Aku pergi pulau 3 hari 2 malam, so setiap orang bawa 4 baju dan 4 seluar.

Kalau korang nak bawa lebih pun tak pe.

Baju ni more kepada baju yang kain macam jersey tu, dan baju untuk malam pula, aku bawakan baju tangan panjang untuk anak-anak.

Seluar pula- seluar track dan seluar pendek bawah lutut.

Seluar jeans pula, pakai masa pergi dan balik je. Memang tak ada bawa lebih pun.

Keperluan lain

11. Handsaplast

Aku bawakan juga hansaplast, ini memang aku selalu bawa kalau travel.

Memang guna pun, sebab anak aku terpijak karang tajam, dan kaki dia luka. Memang bergunalah benda ni.

Jenis yang aku share kat atas tu, yang waterproff. Memang sesuailah.

12. Gel Persona

Aku juga bawa Gel Persona.

Kan banyak berjalan dan berenang, so kaki pun jadi lenguh. Bila sapu gel ni rasa lega sangat. Gel ni sejuk berangin.

Sebenarnya, aku pakai gel ni untuk kempiskan perut.. hahaha… tapi berguna juga untuk lenguh-lenguh, gatal kena gigit serangga.

13. Toiletries

Biasa hotel ada sediakan.

Tapi aku lagi suka bawa yang sendiri punya.

14. Plastik baju kotor/ basah

Ni pun biasa ada kat hotel. Dia sediakan plactik laundry.

Tapi aku tetap bawa juga. Memang husbad selalu letak dalam travel bag.

Lagi pun benda kecik je, tak makan ruang pun.

Penting

Untuk elakkan ada tercicir barang yang nak dibawa, aku buat checklist siap-siap.

Dan sememangnya aku prepare seminggu awal.

Maklumlah pertama kali travel ke pulau, kena prepare betul-betul.

Jika korang travel bersama anak kecil, better korang prepare awal-awal. Supaya tak ada apa yang tertinggal.

Happy travel gais.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net