Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

Taman Botani Perdana – Tasik Di Tengah Bandaraya KL

0 279

Taman Botani Perdana terletak di lokasi strategik iaitu di tengah bandaraya kota Kuala Lumpur. Taman ini dahulunya pernah dikenali sebagai Taman Tasik Perdana atau Lake Gardens.

Ha, mesti korang pernah dengar kan?

Keindahan taman hijau di tengah-tengah ibu kota ini seakan-akan memberi nafas segar bagi kota raya besar Kuala Lumpur yang penuh dengan bangunan pencakar langit.

Kandungan

Sejarah Taman Botani Perdana

Sumber : myrokan.com

Korang mesti nak tahu kan, bagaimana taman di tengah-tengah kota yang sibuk ni bermula?

Sejarah taman ini bermula lebih sedekad yang lalu apabila bendahari Negeri Selangor ketika itu, A.R Venning mendapat idea tentang taman awam di tengah kota pada tahun 1888.

Pada tahun 1975, Allahyarham Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia kedua merasmikan imej baru Taman Tasik dengan menamakannya Taman Tasik Perdana.

Dari sekadar taman awam yang mempunyai trek jogging, Taman Tasik Perdana berkembang sebagai tempat untuk pelbagai aktiviti orang Kuala Lumpur.

Banyak aktiviti yang diadakan di sini seperti persembahan konsert, pertandingan memancing dan lain-lain lagi.

Tahun 2011, Taman Tasik Perdana melalui fasa seterusnya apabila dirasmikan sebagai Taman Tasik Botani Perdana oleh Perdana Menteri ketika itu, YAB Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Hj. Abdul Razak.

Perasmian ini menjadi tanda selesainya proses fasa pertama taman awam ini bertukar status ke taman botani.

Di fasa pertama, beberapa pemulihan di sekitar taman dan penambahan koleksi dilakukan.

Lengkap sahaja fasa pertama, fasa kedua transformasi taman ini pun bermula. Taman ini diserikan lagi dengan elemen-elemen seperti Herbarium, Perpustakaan dan Pusat Pelawat.

Dalam masa yang sama, taman-taman seperti Taman Orkid dan Taman Bunga Raya dibaikpulih dan dijaga kualitinya.

Sehingga kini, taman yang cantik di tengah bandar besar ini mempunyai pelbagai tarikan yang mampu membuatkan pengunjung terpukau dan terpesona.

Bagaimana Nak Ke Sini?

Terletak di kawasan seluas lebih 170 ekar di tengah-tengah Kuala Lumpur. Jadi, akses ke sini agak mudah untuk setiap pengunjung.

Korang boleh menaiki kenderaan sendiri atau pun pengangkutan awam.

Sangat mudah diakses dengan berjalan kaki, bas atau keretapi. Ia betul-betul terletak di arah Barat Daya Chinatown, berhampiran Masjid Lama, Stesen Keretapi Lama KTM Kuala Lumpur dan dataran bersejarah, Dataran Merdeka.

Tarikan di Taman Botani Perdana

Banyak tarikan di taman botani ini. Antaranya ialah :

1. Laman Perdana

2. Koleksi Pelbagai Jenis Pokok

Di taman ini, terdapat pelbagai koleksi pokok dan tumbuh-tumbuhan seperti :

  1. Koleksi Pokok Hutan
  2. Koleksi Zingiberalis & Heliconia
  3. Koleksi Pokok Spesis Eksotik
  4. Koleksi Pokok Kurang Buah
  5. Koleksi Pokok Nama Tempat

Biarpun tak semua, tetapi koleksi-koleksi ini boleh memberikan korang gambaran jenis-jenis pokok warisan yang masih terdapat di bumi kita.

3. Pulau Cycad

Pulau buatan manusia ini menempatkan beberapa spesis pokok cycad. Terdapat juga tumbuhan lain seperti pokok buluh dan rumput yang tumbuh di sini.

4. Taman Sunken

Tarikan terbaru di taman botani yang memiliki landskap cantik dan dijaga rapi. Taman Sunken dihiasi dengan tumbuhan bewarna yang digambarkan secara geomatri.

Sumber : flickr.com

5. Taman Rusa

Terletak di dalam Taman Botani dan agak tersembunyi ke dalam. Tak banyak rusa yang ada di sini namun ianya seakan tarikan yang mampu menggembirakan anak-anak terutamanya.

6. Taman Bunga Raya

Dedikasi khas sempena bunga kebangsaan Malaysia. Taman Bunga Raya di sini penuh dengan pelbagai jenis dan warna bunga raya. Dihias indah dengan air terjun setinggi 4 meter bersama pancutan air kolam.

Singgah makan di tempat makan yang sedap dan menarik di sekitar KL di sini

7. Taman Orkid

Nak tengok pelbagai jenis orkid yang cantik dan menawan? Di sini korang boleh belajar mengenal jenis-jenis bunga orkid yang memang terkenal dengan keunikkannya yang tersendiri.

8. Herbarium

Sumber : mdfaiez84.com

Tempat terbaik untuk korang belajar tentang hutan dan rimba di Malaysia. Terdapat juga sampel tumbuhan dan herba yang dipaparkan untuk pengetahuan umum.

9. Jalan Brownea

Tempat ini agak besar dan banyak ruang yang boleh korang terokai. Terdapat padang permainan yang luas. Sesuai untuk anak-anak bermain.

10. Taman Herba & Rempah

Untuk permulaan nak kenal jenis-jenis herba dan rempah, taman ini tempat terbaik untuk korang. Taman ini taklah terlalu besar. Dalam masa lebih kurang sejam korang boleh selesai meneroka.

Warga KL terutamanya, ingin bersantai sambil menikmati keindahan alam ataupun ingin beriadah dan beraktiviti, datanglah ke sini. Pasti akan beri korang pengalaman yang menyeronokkan!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net