Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

Chinatown KL – Lokasi Karya Seni Yang Menakjubkan

0 240

Chinatown KL atau terkenal di kalangan rakyat tempatan dengan nama lamanya Petaling Street. Tempat yang sibuk dan tak pernah sunyi dari sebarang aktiviti ini terletak betul-betul di tengah bandaraya Kuala Lumpur.

Lokasinya yang strategik menjadikan jalan ini amat mudah dikunjungi dan diakses oleh mereka yang berhajat datang ke sini.

Ramai pelancong luar negara gemar ke sini disebabkan persekitarannya yang unik dan penuh dengan aktiviti jualan barangan dan makanan.

Di sini juga, korang boleh nampak kepelbagaian budaya yang disatukan di bawah satu jalan yang sama.

Kandungan

Sejarah Bangsa Cina di Kuala Lumpur

Untuk pengetahuan korang, Petaling Street ini merupakan tempat tinggal awal bangsa Cina di Kuala Lumpur. Sejarah bangsa Cina dengan Petaling Street ini amat kuat.

Majoriti bangsa yang menetap dan berjual beli di sini terdiri dari bangsa Cina. Dan disebabkan itulah kawasan ini diberi jolokan nama Chinatown.

Sumber : viator

Korang tahu kan yang Petaling Street ini boleh dikatakan syurga barangan murah termasuklah barang tiruan.

Lorong ini kebiasaannya sesak dengan pelancong dan warga tempatan yang datang berpusu-pusu untuk membeli barangan berjenama tiruan.

Ada juga yang sekadar datang berjalan-jalan melihat aksi dan keletah peniaga dan pembeli.

Namun bukan itu sahaja tau yang menarik ramai ke sini, ada sesuatu yang lebih istimewa iaitu seni bina dan budayanya.

Yang mencari tempat makan sedap di KL, boleh tengok kat sini ye.

Tarikan Unik di Chinatown KL

1- REXKL

Sumber : velvetscape

Salah satu yang agak menarik di sini ialah REXKL. Asalnya merupakan sebuah pawagam bersejarah. Kemudian ianya telah diubah menjadi tempat untuk pelbagai acara seperti teater, pameran, persembahan dan tayangan filem.

Terdapat juga kemudahan lain seperti bengkel, kedai runcit dan juga kedai makan.

 

Sumber : velvetscape

Kalau korang ke REXKL, jangan lupa singgah di BookXcess. Kedai buku yang terkenal ini rupanya ada cawangannya di sini. Susun aturnya cantik dan kemas. Sangat instagramable!

2- Kwai Chai Hong

Sumber : libur

Kwai Chai Hong ni bukan nama oang tau. Ia sebenarnya merupakan satu kawasan yang baru dibuka pada April 2019 di Petaling Street.

Dalam bahasa Cina, Kwai Chai Hong bermaksud Lorong Hantu atau Lorong Toyol. Tempat ini dinamakan sedemikian katanya kerana lorong ini dahulunya merupakan tempat orang mabuk, kaki candu & judi. So, kiranya macam lorong untuk ‘hantu-hantu mabuk, judi, dan candu’ inilah.

Untuk pengetahuan korang, 10 bangunan pra perang yang ada di sini telah diberi nafas baru. Bertemakan zaman masyarakat Cina kat sini dulu-dulu.

Dengan kos lebih RM 1.5 juta, kawasan ini ditambahbaik dengan mengekalkan nostalgia bagi orang lama. Orang muda pula disamping bergambar, boleh belajar dan ambil tahu tentang sejarah bangsa Cina Kuala Lumpur.

Sumber : velvetscape

Di setiap lukisan mural yang ada di dinding lorong ini, diletakkan QR code untuk korang scan dan dapatkan maklumat tentang mural tersebut.

Sumber : jomjalan

Hanya perlu imbas menggunakan telefon bimbit korang dan maklumat tentang mural akan keluar di telefon korang.

Segalanya di hujung jari, gitu!

3- Palmierra28 Cafe

Sumber : Facebook

Berjalan menyusuri sekitar Pekan China ini pasti akan buat korang asyik dan leka. Perut pula mula berbunyi, meminta-minta diisi. It’s okay, korang tak perlu risau. Di sini ada kafe restoran yang cantik dan menarik sekali, Palmierra28 Cafe.

Kafe ini menawarkan masakan Melayu asli yang sedap dan menyelerakan. Tambahan pula dekorasi dalaman dan mural yang cantik pasti membuatkan korang teruja. Seni dekorasinya sangat mesra instagram.

Tak percaya? Korang tengoklah gambar-gambar dari mereka yang pernah ke sini. Cantik, kan?

Sumber : Facebook
Sumber : Facebook

Sampai ke dalam tandas dekorasinya tau!

Sumber : Facebook

Amacam korang, menarik jugakkan apa yang ada di bandar kecil Cina ni kan?

Dibuka dari jam 9 pagi hingga 6 petang, jomlah ke sini.

Sambil cari barang di Petaling Street, korang boleh bergambar puas-puas. Seronok!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net