Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

Tempat Menarik di Pulau Duyong Terengganu – 7 Tempat Yang Ramai Tak Tau

0 298

Terengganu terkenal sebagai sebuah negeri yang kaya dengan tempat pelancongan yang unik dan menarik. Antara tempat yang berbaloi untuk dikunjungi ialah Pulau Duyong. Banyak tempat menarik di Pulau Duyong yang boleh dijadikan pilihan untuk korang bercuti.

Pulau Duyong yang terletak di muara Sungai Terengganu merupakan sebuah pulau kecil yang tidak jauh dari Kuala Terengganu.

Untuk sampai ke sini korang boleh melalui jambatan yang menghubungkannya dari bandar Kuala Terengganu.

Kandungan

7 Tempat Menarik di Pulau Duyong

Tempat yang terkenal dengan jolokan lidah Terengganu kerana bentuk geografi dan lokasinya yang strategik ini pernah didiami ulama bernama Tok Sheikh Duyong. Beliau merupakan salah seorang ulama yang amat disegani oleh rakyat dan juga pihak istana.

Diceritakan pada awalnya pulau ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu Pulau Duyong Besar dan Pulau Duyong Kecil.

Namun disebabkan beberapa perubahan bentuk muka bumi yang berlaku, kedua-dua pulau ini bersatu sehingga kedudukan garis pantai berubah dengan ketaranya.

Baik, tak nak cerita panjang. Ini dia senarai tempat yang boleh korang terokai di pulau ini.

1. Tempat Menarik di Pulau Duyong : Masjid Ketam

Sumber : Facebook

Terletak di daerah Kuala Nerus, masjid ini dikatakan antara yang terbaik di daerahnya. Masjid ini dijaga dengan baik sekali oleh pentadbirnya.

Jika datang ke pulau ini, pastikan korang singgah sebentar untuk ke masjid ini. Pasti korang akan sukakan suasana sekitar masjid ini.

2. Bot Tradisional Duyong

Sumber : carigold

Antara aktiviti popular masyarakat di Pulau Duyong ini ialah membuat bot tradisional. Berhampiran dengan pinggir sungai Terengganu, terdapat sebuah perusahaan tradisi membuat bot warisan masyarakat Duyong.

Sebagai pusat perdagangan yang pesat berkembang di kawasan Pantai Timur Tanah Melayu suatu ketika dahulu, tidak hairanlah jika terdapat perusahaan membuat bot & kapal di sini. Ini kerana, pada waktu itu bot dan kapal merupakan alat perhubungan yang amat penting sekali.

Untuk pengetahuan korang, di Pulau Duyong Besar terdapat dua bangsal iaitu pembuatan bot yang sangat terkenal di seluruh dunia iaitu Bangsal Pak Lah dan Bangsal Pak Ali.

3. Duyong Marina & Resort

Sumber : Agoda

Penginapan ini cukup terkenal sekali di Pulau Duyong iaitu Duyong Marina & Resort. Tak jauh pun dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Terengganu, hanya 7 minit masa perjalanan.

Kelengkapan di resort ini cukup lengkap sekali dengan kolam renang luaran, gym dan Wi-Fi percuma.

Bilik-biliknya pula mempunyai TV 32-inci, mini Hi-Fi dan pemain DVD. Bar mini dan kemudahan membuat teh atau kopi juga disediakan oleh pihak resort ini.

Selain itu, resort ini juga ada sediakan spa. Korang boleh buat rawatan di spa untuk rawatan badan dan wajah.

Untuk aktiviti, jika ke sini korang boleh menikmati permainan bola tampar yang menyeronokkan di pantai berhampiran resort.

Terdapat juga laluan pelayaran sungai di sekitar pulau dengan bayaran harga mampu milik.

Pilihan makanan yang ditawarkan menarik sekali. Antaranya hidangan tempatan dan barat.

Untuk menjamu selera, korang boleh pergi ke Bytes Café untuk hidangan snek ringan atau melawat Oasis Karaoke Lounge untuk makan malam barbeku sambil berkaraoke.

Jangan lupa ke port OOTD yang viral dan menarik di Terengganu ni

4. Jeti Terminal Pulau Duyong

Sumber : VYMaps

Jeti Terminal Pulau Duyong adalah port yang menarik jika korang mahu menikmati permandangan panorama laut yang sangat indah.

Terletak di Pulau Duyong Kecil. Di jeti ini, korang boleh melihat kapal atau bot yang datang berlabuh berehat seketika.

5. Awi Yellow House – Tempat Menarik di Pulau Duyong

Sumber : Tripadvisor

Salah satu penginapan yang menarik di Pulau Duyong ialah Awi Yellow House terletak di Sungai Terengganu. Pemiliknya, Encik Awi membina chalet ini sendiri dan ianya cukup praktikal sekali.

Ramai pelancong terutamanya dari luar negara gemar menginap di sini untuk satu tempoh yang panjang.

6. Restoran Shifaa Tomyam Ala Thai

Berjalan-jalan di Pulau Duyong, kalau lapar nak ke mana pula? Jangan risau, di pulau ini terdapa sebuah Restoran yang bernama Restoran Shifaa Tomyam Ala Thai.

Menu masakan utamanya berasaskan masakan ala Thailand. Sedap sekali!

7. Jambatan Sultan Mahmud

Jambatan Sultan Mahmud adalah jambatan yang menjadi mercu tanda korang berada di Pulau Duyong.

Ianya terletak di tengah-tengah sungai Terengganu dan dikenali juga sebagai Jambatan Duyong kerana ia dibina merentasi Pulau Duyong.

Inilah dia sebahagian tempat menarik di Pulau Duyong yang korang boleh terjah jika datang ke negeri Terengganu. Santai sahaja tapi ianya menarik sekali untuk diterokai.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net