Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

Tempat Menarik Di Melaka – Melawat Bandaraya Bersejarah

0 575

Melaka Bandaraya Bersejarah sentiasa jadi tumpuan orang ramai untuk aktiviti percutian pendek.

Memang banyak tempat menarik di Melaka yang boleh masuk dalam senarai wajib untuk dilawati.

Kandungan

5. Kota A Farmosa

Kota A Farmosa atau nama lamanya Porta de Santiago membawa maksud kemasyuran di bina oleh pihak Portugis sebaik sahaja berjaya menawan Melaka pada tahun 1511.

Terletak di tengah-tengah Bandar Hilir, Melaka, bersebelahan dengan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Paul.

Kota A Farmosa merupakan tarikan utama pelancong dari dalam dan luar negara untuk melihat sendiri tiggalan pihak penjajah di Melaka.

Kebanyakan bangunan ini telah dirobohkan dan apa yang tinggal hanyalah pintu gerbang yang merupakan sebahagian kecil sahaja dari bangunan asal tersebut.

Wajib masukkan kota ini sebagai tempat menarik di Melaka yang wajib dilawati kerana ia merupakan sejarah penting dalam negara kita.

4. Magic Art 3D Museum

Magic Art 3D Museum yang menggunakan kepakaran pelukis dari Thailand ini terletak bersebelahan dengan Bayou Lagoon.

Muzium 3D kedua terbesar di Malaysia selepas Langlawi ini terletak dalam bangunan 2 tingkat dengan keluasan 7,000 kaki persegi.

Ada bermacam-macam tema lukisan 3D yang sangat menarik seperti kuil purba, lautan, haiwan, bandaraya Melaka dan banyak lagi.

Anda boleh beraksi ikut kreativiti masing-masing. Sama ada berdiri di depan atau pun atas gambar tersebut bagi menghasilkan gambar yang tak masuk akal tapi kelihatan sangat real dan menarik.

3. Encore Melaka

Penghayatan sejarah lebih bermakna dan berkesan melalui bunyi dan visual.

Di Encore Melaka anda seakan dibawa menjelajah kembali ke zaman silam melalui tayangan teater.

Siri tayangan kebudayaan yang berdurasi 70 minit ini membariskan 200 pelakon tempatan dengan gabungan tarian tradisional dan kontemporari.

Anda akan dibawa menjelajah ke 6 abad berbeza yang pernah dilalui oleh kota Melaka.

Penonton bukan sahaja akan dibawa ke kisah bersejarah, tetapi juga refleksi intelektual mengenai hakikat sebenar kehidupan di bumi Melaka.

Kisah pelayaran awal, peninggalan Cheng Ho, Budaya Baba dan Nyony dan pelbagai lagi kisah sejarah yang tak pernah kita dengar sebelum ini.

Ia merupakan yang pertama di Asia Tenggara di mana platform penonton berputar 360 darjah mengadap ke panggung yang berukuran 240 meter panjangnya.

2. Serama Adventure Park

Serama Adventure park terletak di Alor Gajah Durian Tunggal, Melaka, dikelilingi hutan dan keindahan semulajadi yang berkeluasan 10.7 ekar.

Di sini anda berpeluang untuk mencuba pelbagai aktiviti lasak, aktiviti bermotor, aktiviti air, berkuda dan banyak lagi.

Antara aktiviti mencabar yang boleh anda cuba di sini adalah flying fox, boat ride, ATV, Tarzan Swing, mountain bike dan macam-macam lagi.

Untuk yang tidak gemarkan aktiviti lasak anda boleh bersantai sambil menunggang kuda, berkhemah atau bersantai di tepi tasik.

Untuk yang bercadang untuk bermalam di sini, pilihan pondok di atas pokok sangat sesuai untuk yang merasai suasana sebenar di dalam hutan.

Selain itu terdapat juga khemah dome, khemah atas rakit, rumah kayu, glamping dan kabin.

Masukkan tempat ini sebagai salah satu tempat menarik di Melaka yang wajib anda pergi bila bercuti di negeri yang penuh bersejarah ini.

1. Masjid Negeri Melaka (Masjid Al-Azim)

Masjid Al Adzim ini di bina antara tahun 1989 sehingga 1990, dan dibuka dengan rasminya oleh Yang di-Pertuan Agong, Sultan Azlan Shah.

Masjid ini menggantikan Masjid Tengkera sebagai masjid negeri.

Boleh menampung 10.400 jemaah pada satu-satu masa, masjid ini terletak sekitar 3km dari bandar Melaka.

Diinspirasikan dari seni bina Jawa-Melayu. Seni bina dalaman masjid ini lebih menjurus kepada seni bina tempatan, Melayu Melaka.

Di bina lengkap dengan dewan kuliah. audotorium, pejabat, kafe dan muzium. Menara masjid yang berketinggian 188 kaki berbentuk segi lima mewakili 5 perkara di dalam rukun Islam.

Jangan lepaskan peluang untuk melihat keindahan seni bina Masjid Negeri ini apabila anda bercuti di Melaka.

Sememangnya tempat menarik di Melaka tidak menghampakan para pengunjung. Kosongkan memori telefon untuk rakam moment indah di Bandaraya Bersejarah ini.

Alang-alang dah ke Melaka ni, boleh panjangkan kaki ke Port Dickson pula. Cipta pengalaman tidur hotel atas air. Tentunya seronok!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net