Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

Taman Saujana Hijau, Putrajaya – Port Berjogging dan OOTD

0 264

Putrajaya terkenal dengan jolokan nama City in the Garden atau Bandar Dalam Taman. Ini kerana di dalamnya terdapat banyak taman-taman awam yang cukup cantik dengan landskap yang menarik seperti Taman Saujana Hijau.

Sumber : viator.com

Kandungan

Apa Yang Korang Perlu Tahu Tentang Taman Saujana Hijau?

Taman awam di Presint 11 ini sentiasa menjadi pilihan kepada warga kota untuk menghabiskan hujung minggu.

Rata-rata memilih aktiviti rekreasi santai sambil menghayati keindahan taman ini.

Nak tahu tak kenapa ramai pengunjung gemar ke sini? Ayuh kita teroka satu persatu keistimewaan taman yang indah ini.

Lokasi Taman Saujana Hijau

Lokasi taman yang cantik ini terletak di kawasan berbukit Presint 11, Putrajaya.

Berdekatan dengan balai polis dan juga kawasan kediaman penduduk Presint 11 dengan keluasan seluas 47 hektar.

Pemandangan di sekeliling taman ini sangat cantik kerana dilitupi pokok-pokok yang unik dan kehijauan alam semulajadi.

Korang pasti terpegun bila datang ke taman ini. Pemandangannya cukup cantik sekali.

Bayaran

Tentang bayaran, korang tak perlu risau.

Untuk masuk ke taman ini, tiada bayaran dikenakan. Ianya percuma sahaja.

Jadi korang boleh datang bawa ramai kawan-kawan atau saudara tanpa perlu risau tentang bayaran.

Waktu Operasi

Taman ini dibuka seawal 7 pagi dan ditutup pada pukul 7 malam. Lebih memudahkan ianya beroperasi setiap hari.

Jadi korang boleh pilih nak datang pada hari biasa atau hujung minggu.

Untuk elak panas terik, korang disarankan datang seawal 7 pagi atau selepas jam 4 petang. Lebih redup dan selesa untuk korang menikmati pemandangan di sini.

Tarikan Di Taman Saujana Hijau

Sumber : Facebook

Di sekeliling taman ini terdapat tumbuhan gymnosprema seperti pokok pine, juniperus, thuja dan sebagainya.

Untuk info korang, saintis melabelkan tumbuhan ini sebagai fosil hidup. Ini kerana kewujudannya sejak zaman Devon (410-360 juta tahun lalu) sebelum era dinasour lagi.

Selain pemandangan yang cantik, sesuatu yang menarik tentang taman ini ialah ia mempunyai tiga tema yang berbeza.

1. Taman Eropah

Sumber : Blog

Taman ini terletak di kawasan puncak bukit Taman Saujana Hijau. Dari sini korang boleh nampak pemandangan bandar Putrajaya.

Terdapat astaka yang bercirikan reka bentuk Eropah. Penat mendaki korang boleh berehat sebentar di sini.

Sekitar astaka juga dihiasi dengan pokok-pokok dan landskap bercirikan Mediterranien.

2. Taman Oriental

Sumber : Facebook

Bercirikan reka bentuk China atau Oriental dan penuh dengan tumbuh-tumbuhan tropika.

Kalau korang nak tahu, astaka-astaka di sini dilengkapi dengan sistem perlindungan kilat.

Korang dinasihatkan supaya tidak berdiri di sebelah tiang ketika ribut petir. Ini bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

3. Taman Inggeris

Sumber : Facebook

Astaka di Taman Inggeris ini cukup cantik dengan hiasan deretan tumbuh-tumbuhan dan bunga yang bewarna-warni.

Naik seri tau bila korang bergambar di sini.

Nak merasai suasana berlainan dengan aktiviti lasak di Putrajaya? Luangkan masa ke District 21 yang sungguh mencabar ini.

Aktiviti Di Taman Saujana Hijau

Untuk korang yang datang ke sini, ini antara aktiviti-aktiviti yang korang boleh dibuat :

1. Berjoging

Sumber : Facebook

Taman ni memang merupakan port pengunjung yang suka berjoging. Di sini, korang boleh berjogging sambil menghirup udara segar dan menikmati pemandangan yang menyegarkan mata.

Waktu sesuai untuk datang berjogging sekitar pukul 7 pagi atau 5 petang.

Berbasikal

Selain berjogging, ada juga pengunjung yang lebih suka berbasikal. Kalau korang ada basikal sendiri, boleh lah bawa basikal korang datang beriadah di sini.

Berkelah

Sumber : Facebook

Cukup luas dan selesa kalau korang datang nak berkelah di sini. Hanya perlu bawa tikar, peralatan berkelah, makanan dan minuman sahaja.

Korang boleh hamparkan tikar di mana-mana sahaja port yang korang rasakan sesuai.

Asalkan jangan di tengah jalan pula ya.

Sambutan Hari Jadi

Tahu tak korang, dekat sini ramai je yang datang untuk buat sambutan hari jadi.

Korang boleh buat hiasan sendiri atau pun korang tempah terus dengan event planner yang korang suka.

OOTD Di Sekitar Taman Saujana Hijau

Sumber : Facebook

Ramai yang puji kecantikan tempat ini cantik dengan reka bentuk landskap yang memang cun dengan tema yang pelbagai. Boleh dikatakan hampir kesemua sudut tempat di sini OOTD-worthy.

Pendek kata, Taman Saujana Hijau ni memang mesra instagram.

Korang kalau bergambar di sini, pasti menjadi dan naik berseri.

Kemudahan Di Sekitar Taman Saujana Hijau

Untuk memudahkan pengunjung taman rekreasi ini, pihak pengurusan menyediakan pelbagai fasiliti.

Tandas

Tandas yang disediakan dijaga dengan bersih. Nak masuk ke tandas ini, korang tak perlu bayar pun. Ianya percuma sahaja.

Trek jogging

Trek jogging sejauh 2.8 km disediakan untuk mereka yang sukakan aktiviti berjogging. Kalau korang tak nak jogging pun tak apa, korang boleh brisk walk di sepanjang trek ini.

Brisk walking pun boleh bantu bakar kalori korang tau tak.

Tempat Letak Kereta

Dulu kalau nak parking korang terpaksa parking di tepi susur jalan. Tapi sekarang korang dah boleh parking di tempat letak kereta khas yang baru sahaja siap dibina.

Hampir 300 lot parking yang tersedia untuk pelbagai jenis kenderaan seperti bas, kereta, motosikal dan kenderaan khas OKU.

Sumber : Facebook

Datanglah ke sini, port paling best untuk korang yang suka OOTD dan berekreasi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net