Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

Jonker Walk – Port Barang Antik dan Klasik di Melaka

0 523

Melaka cukup terkenal sebagai destinasi pelancongan pilihan. Kalau korang pencinta barang antik dan klasik, korang kena pergi ke satu tempat yang terkenal dengan nama Jonker Walk.

Sumber : cktravels.com

Terletak di Jalan Hang Jebat, ianya merupakan syurga bagi peminat dan pengumpul barangan antik dan unik.

Kalau korang nak tahu, bukan hanya barangan antik dan klasik sahaja, banyak lagi tarikan lain yang ada. Jom saya kongsikan lagi apa yang menarik di sini.

Kandungan

Apa Yang Menarik di Jonker Walk?

Lokasi Jonker Street ini betul-betul terletak di tengah-tengah Bandaraya Melaka. Jadi, tak hairanlah mengapa ramai pelancong sangat suka berkunjung ke sini.

Kedudukannya yang strategik menjadikan ianya mudah untuk dikunjungi jika ke negeri Melaka.

Selain barangan antik, terdapat juga pelbagai lagi tarikan lain. Ianya sesuai untuk setiap pengunjung tanpa mengira had umur.

Korang kalau mahukan keunikan dan pengalaman yang menarik, jom lah datang ke sini.

Aktiviti Menarik di Jonker Walk.

1. Kedai Barangan Antik dan Klasik

Sumber : hplhotels.com

Jika korang berjalan menyusuri deretan kedai di Jonker Walk, korang akan jumpa banyak kedai yang menjual barangan antik dan klasik.

Bagaikan syurga pencinta barangan antik, pelbagai koleksi yang menarik dan unik boleh korang jumpa di sini. Harganya juga agak berpatutan.

2. Pasar Malam

Sumber : thestar.com

Pasar malam adalah antara yang ditunggu-tunggu pengunjung Jonker Street. Hanya ada setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad. Bermula 6 petang dan berakhir tengah malam.

Di sini, korang boleh jumpa banyak gerai-gerai jualan dengan pelbagai pilihan. Ada yang menjual makanan, pakaian, cenderahati, mainan dan sebagainya.

3. Muzium Warisan Baba dan Nyonya

Sumber : Facebook

Hanya 3 minit berjalan kaki dari Jonker Walk, korang boleh melawat Muzium Warisan Baba dan Nyonya.

4. Jalan Harmoni

Tidak jauh dari sini korang boleh berjalan kaki ke Jalan Harmoni.

Dahulu ianya lebih dikenali sebagai Jalan Tukang Emas. Uniknya di jalan ini terdapat rumah ibadat untuk tiga agama utama dunia iaitu masjid, kuil hindu dan tokong dalam satu jalan yang sama.

5. Mamee Jonker House

Sumber : Facebook

Mamee, snek popular di kalangan rakyat Malaysia sejak dahulu lagi. Korang kalau ke sini, wajib pergi ke Mamee Jonker House.

Di sini, terdapat beberapa aktiviti menarik yang kita boleh lakukan. Antaranya belajar buat snek mi, hias mengikut citarasa korang dan sebagainya.

Terdapat juga kafe Mamee jika korang lapar atau teringin nak makan mee maggi. Yang best lagi, nak bawa balik cenderahati Mamee pun boleh tau sebab ianya ada dijual di sini.

6. Cenderahati yang cantik dan pelbagai

Sumber : cktravels.com

Di sini sangat mudah kalau korang nak cari cenderahati sebagai kenang-kenangan. Terdapat banyak kedai yang menjual pelbagai jenis cenderahati.

Ada banyak pilihan yang menarik dari pakaian, kraftangan atau pun makanan. Semuanya ada, tinggal korang nak pilih dan beli saja.

7. 3D Jonker Walk

Antara muzium 3D yang pertama di Melaka. Katanya terdapat hampir 30 ilusi terbalik yang terdapat di dalam muzum ini.

Dengan harga kurang RM20, korang boleh menikmati Muzium 3D, rumah terbalik Hello Kitty, dan pendaflour 5D.

Kalau bawa anak-anak, pasti lagi seronok kan?

8. Taman Warisan Dunia Jonker Walk

Selepas penat berjalan, korang boleh berhenti sebentar di Taman Warisan Dunia Jonker Walk.

Di taman ini korang boleh lihat patung replika Datuk Wira Dr Gan Boon Leong, Bapa Bina Badan Malaysia yang berasal dari Melaka.

Untuk kemudahan pengguna, terdapat juga tandas untuk korang yang perlukan.

Tips ke Jonker Walk

Sumber : holidify.com

Ini tips yang penting kalau korang ke sini.

Laluan Jonker Walk agak sempit dan sedikit sukar untuk mencari tempat letak kereta. Jadi, korang boleh letak kereta di kawasan luar Jonker Walk.

Memang banyak pilihan kafe-kafe yang ada sekitar kawasan ini. Cumanya kebanyakan adalah milik orang Cina dan tidak halal. Untuk orang Islam, perlu sedikit berhati-hati kalau korang nak makan di sini.

Kawasan tumpuan pelancong seperti di Jonker Walk memang ramai orang. Jaga barangan peribadi korang dengan baik.

Boleh dikatakan Jonker Walk merupakan antara tarikan utama pelancong ke Melaka. Korang jika ke Melaka, jangan lepaskan peluang singgah di sini.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net