Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

Bukit Bendera – Wajib Singgah Bila Ke Penang

0 222

Bukit Bendera terkenal sejak dahulu lagi sebagai salah satu destinasi percutian di negeri Pulau Pinang.

Kalau dah sampai ke Pulau Pinang, memang tak sah kalau tak ke sini dan menikmati segala apa yang ada di atasnya.

Kandungan

Sejarah Bukit Bendera

Resort bukit yang dibentuk dari sekumpulan puncak bukit di Pulau Pinang ini terletak di Air Itam, kira-kira 6km dari Barat pusat bandar Georgetown.

Ia diberi nama Bukit Bendera kerana merujuk kepada salah satu puncak bukit itu yang paling maju iaitu Flagstaff Hill.

Puncak yang paling tinggi sekali ialah puncak dengan ketinggian 833 meter dari aras laut.

Untuk pengetahuan korang, pada zaman dahulu penjajah British menggunakan puncak bukit yang paling tinggi ini sebagai tempat berlindung.

Kini, puncak tersebut popular sebagai destinasi percutian terkenal Pulau Pinang.

Bagaimana Mahu Ke Sini?

Untuk sampai ke sini, ada pelbagai cara yang korang boleh pertimbangkan seperti :

Kenderaan Sendiri

Jika korang datang dengan kenderaan sendiri, mudah sahaja.

Tak perlu pening kepala, gunakan sahaja app waze untuk sampai ke destinasi. Masukkan nama destinasi dan app waze akan bawa korang menuju ke sini.

Pengangkutan Awam

Antara pengangkutan awam yang boleh membawa korang ke sini ialah bas dan teksi. Sekiranya korang menaiki bas, korang perlu ambil bas bernombor 204.

Menaiki bas merupakan pilihan alternatif yang korang boleh pertimbangkan sekiranya korang tak mahu stress memandu dalam jem. Jimat pun jimat.

Teksi/Grab

Dengan kemudahan telefon pintar, korang hanya perlu muat turun aplikasi Grab untuk Bukit Bendera. Aplikasi Grab ini berfungsi secara automatik dan akan mencari kenderaan terdekat, sama ada kereta atau teksi.

Oh ya, jangan lupa masukkan Stesen Bawah Bukit Bendera di Drop-off Point.

Mencari hotel menarik dan cantik di Penang? Boleh refer di sini

Tarikan Di Bukit Bendera

1. Furnikular

Untuk ke puncak bukit, korang ada pilihan sama ada dengan mendaki mengikut trail yang ada atau menaiki kereta kabel furnikular.

Dengan furnikular korang boleh sampai ke atas bukit dalam masa 5 hingga 10 minit sahaja. Cepat betul kan?

Harga tiket juga korang boleh rujuk di sini : Harga Tiket Bukit Bendera

Sumber : viator.com

2. Pemandangan Panorama Pulau Pinang

Sumber : penanghill

Keluar sahaja dari kereta kabel, korang akan jumpa viewing deck. Di sini, korang boleh melihat pemandangan bandaraya Pulau Pinang yang sangat cantik.

Kalau kena masa cuaca baik dan tidak berkabus, korang boleh nampak ikon-ikon Pulau Pinang seperti Jambatan Pulau Pinang pertama & kedua, Menara Komtar, Pulau Jerejak, Fort Cornwallis, Terminal Feri dan sebagainya.

3. Pemandangan Matahari Terbit & Terbenam

Sumber : penanghill

Bagi peminat matahari terbit dan terbenam, tempat ini port terbaik korang boleh lihat matahari terbit dan terbenam. Satu pemandangan yang cukup fantastik dengan perasaan yang mendamaikan.

4. Syurga Pencinta Alam

Persekitaran tenang dengan pokok-pokok yang menghijau di sepanjang laluan memang mengasyikkan. Bagi pencinta alam semulajadi, korang pasti terpukau dengan flora & fauna di sekitar puncak ini.

Sumber : penanghill

Korang berpeluang untuk jumpa pelbagai tumbuhan eksotik seperti Monkey Cup dan Slipper Orchid, antara tumbuhan yang paling dicari di dunia.

5. Monkey Cup Garden

Sumber : mypenang

The Monkey Cup Garden merupakan taman khas bagi tanaman periuk kera. Kebanyakan tumbuhan berasal dari hutan dalam Malaysia & Indonesia. Ada juga yang dibawa masuk dari Brazil & Madagascar.

6. Curtis Crest -The Habitat

Di The Habitat Bukit Bendera, korang boleh nikmati pemandangan indah bukit-bukau, hutan hujan tropika, kepelbagaian flora dan batu-batu granit yang besar.

Ia merupakan eko perlancongan bertaraf dunia yang pertama di Malaysia bertujuan untuk mempromosikan kesedaran dan pemuliharaan alam sekitar.

7. Little Village

Sumber : penanghill

Selain persekitaran yang menghijau, Little Village ini juga dilengkapi dengan Love Arch, Kampung Orang Kerdil dan Taman Arnab. Korang juga boleh cuba pelbagai madu asli disini. Pasti puas hati.

8. Earthquake & Typhoon Pavillion

Dengan teknologi 3D, korang boleh rasai dan alami sendiri simulasi gempa bumi yang berukuran sehingga 8 magnitud dan simulasi taufan setinggi 12 magnitud.

Ribut puting beliung yang kuat, runtuhan salji yang menggerunkan dan pelbagai lagi keadaan bencana alam yang seakan-akan real pasti memberikan korang pengalaman berbeza. Mungkin juga menginsafkan!

9. Dinosaur & Aviary Garden

Sumber : penanghill

Jom korang, kita jelajah semula ke masa lampau. Korang boleh hidup bersama dinosaur dan selongkar misteri masa lampau prasejarah planet ini.

Dinosaur & Aviary Garden yang terletak 100m dari Hotel Bellevue Bukit Bendera membawa dinosaur kembali ke kehidupan.

Di sini korang akan bertemu dan bermain-main dengan makhluk-makhluk ini dari berjuta-juta tahun yang lalu! Ketahui bagaimana mereka berkeliaran di muka Bumi!

Pilihan Tempat Makan Yang Sedap & Menarik

Walaupun di atas puncak bukit, pilihan makanan di sini sangat pelbagai tau. Korang boleh nikmati foodstreet Pulau Pinang ataupun pilihan masakan Barat.

Best tau makan sambil menikmati pemandangan indah. Antara pilihan yang korang boleh dipertimbangkan :

David Brown

Sumber : penangfoodie

Terdapat pelbagai pilihan hidangan pembuka selera yang korang boleh rasa. Antaranya stik dan daging panggang tradisional, puding, pai dan juga menawarkan pilihan hidangan berasaskan sayuran yang enak.

Astaka Bukit Bendera

Sumber : penanghill

Astaka Bukit Bendera ini merupakan bangunan medan selera di Bukit Bendera. Korang akan dapati terdapat 25 buah gerai yang terletak di dua tingkat yang menawarkan pelbagai jenis makanan tempatan, minuman, makanan ringan, dan cenderahati kepada pengunjung.

Gerai-gerai ini dikendalikan oleh penduduk Bukit Bendera. Terletak di lereng puncak bukit, ianya menempatkan lebih daripada 200 tempat duduk yang beroperasi dari 9 pagi hingga 6 petang setiap hari.

Rimba Cafe

Sumber : penanghill

Diinspirasikan oleh hutan hujan, Rimba Café menawarkan pelbagai menu yang sihat dan enak.

Mereka juga menyediakan kopi yang terbaik untuk korang yang memerlukannya!

Menarik bukan percutian di sini.

Lagi seronok jika korang datang bersama keluarga dan anak-anak. Pasti untuk mereka ini percutian yang sangat menggembirakan!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net