Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

9 Tempat Menarik Di Shah Alam

0 2,118

Walaupun terkenal dengan Bandar Perindustrian, terdapat banyak tempat menarik di Shah Alam yang menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negeri.

Banyak aktiviti yang boleh dilakukan sepanjang berada di Shah Alam. Antaranya adalah aktiviti santai bersama family, lasak dan yang paling best adalah aktiviti jalan-jalan cari makan.

Shah Alam memang terkenal dengan port makan best. Boleh dikatakan makanan dari pelbagai negeri di seluruh Malaysia ada di sini. Memang seronok!

Untuk kemudahan korang yang merancang untuk bercuti di Shah Alam, boleh tengok senarai tempat menarik di Shah Alam kat bawah ni ye.

Kandungan

Tempat Menarik Di Shah Alam

1.Taman Botani Negara  Shah Alam 

Sumber: Yoy Network

Taman Botani Negara  Shah Alam  adalah satu kawasan hutan hijau yang mendamaikan buat warga kota. Taman ini telah dibuka pada tahun  1986 dan ia mempunyai banyak sejarah sehinggalah pada hari ini .

Apa yang membuatkan  Taman ini nampak menarik adalah terdapat Ruman Iklim Sederhana Empat Musim .

Korang berpeluang untuk merasai suasana empat musim di mana dalamnya terdapat bunga bunga yang ditanam pada musim tertentu.

Musim disini akan berubah setiap tiga bulan iaitu musim bunga, musim panas, musim luruh dan juga musim salji.

Jadi kalau korang nak merasa musim bunga ala-ala macam dekat Korea tu bolehlah datang dekat Taman Botani Negara Shah Alam ni . Tak perlu pergi ke luar negara sebab dekat sini korang dah boleh merasakan  suasana seperti di luar negara . Bila dah datang korang jangan lupa ambil gambar tau !

Banyak lagi tarikan lain yang ada dekat sini antaranya mini zoo, tasik, danau perikanan, taman seperti taman herba, taman kaktus, taman buah -buahan tropika, taman rempah ratus dan taman zingerberalace, aviary park dan kampung budaya .

Namanya pun pelik kan jadi kalau nak  tau lebih lanjut datanglah melawat Taman Botani Negara Shah  Alam.

Antara aktiviti yang sering dilakukan di sini adalah seperti berbasikal, memanah, flying  fox, fly fishing, berkuda dan menaiki skuter elektrik .

Alamat : Taman Botani Negara Shah Alam,Bukit Cahaya Seri Alam,40000 Shah Alam,Selangor Darul Ehsan.

Waktu Operasi : Taman: Selasa – Ahad (7.30 am – 5.00 pm) | Isnin Kecuali Cuti Umum, Cuti Sekolah (Tutup)

Rumah Iklim Sederhana Empat Musim:  ( 7.30 am – 4.30 pm )

Harga Tiket Taman Botani:

Caj Konservasi: Dewasa RM3 | Kanak-Kanak RM1

Harga Tiket Rumah Iklim Empat Musim:

Dewasa: Musim Salji RM5 | Musim Lain RM3

Kanak-Kanak (6 – 11 Tahun): Musim Salji RM3 | Musim Lain RM1

Pelawat berumur 4 tahun ke bawah, anak-anak yatim dan Orang Kelainan Upaya (OKU) : Percuma

2. I-City Shah Alam 

Sumber: holidify.com

Korang tau tak I-City Shah Alam ni adalah satu tempat dimana terdapat lampu berwarna warni yang berirama dan cantik untuk dikunjungi pada waktu malam .

Ia merupakan  suatu taman berunsur forest dimana pokok-pokok maple dan pine  dihias dengan pencahayaan berwarna-warni.

Sekarang mereka telah menambah  beberapa tarikan baru  seperti Superswing, Spacewalk dan yang paling digemari ramai ialah Ferris Wheel.

Tempat ini memang menjadi tempat kegemaran keluarga dan kanak- kanak untuk kunjungi.

Selain lampu-lampu, yang paling best pula , korang boleh alami musim salju di Snowalk, I-City.Taman salji ini dilengkapi dengan pelbagai permainan antaranya gelongsor ais dan juga hujanan salju yang turun dari langit seolah-olah  korang merasakan musim salju yang sebenar .Disana terdapat rumah rumah y ang diperbuat daripada ais dan sebagainya . 

Terdapat juga taman interaktif yang direka khas untuk setiap keluarga. Yang mana yang datang dengan  keluarga tu boleh datang melawat di sini. Ada beberapa mainan dan aktiviti disediakan jadi  korang boleh lakukan aktiviti disini bersama-sama .

Waktu Operasi : 

City of Digital Lights : Setiap Hari ( 5.00 pm – 12.00 pm )

Snowalk :Isnin – Jumaat ( 3.00 pm – 11.00 pm )

Hujung Minggu/Cuti umum ( 1.00 pm – 11.00 pm )

Harga Tiket  Snowalk : 

Warganegara : Dewasa RM65  | Kanak-kanak RM60

Bukan Warganegara : Dewasa & Kanak-kanak  RM55

Ada banyak lagi tempat menarik di Shah Alam. Boleh tengok di sini

3.Taman Tema Air Wet World

Bagi yang datang bersaama keluarga dengan anak-anak kecil, taman tema air ini adalah antara yang boleh memberikan anda ketenangan kerana paras air kolamnya yang cetek dan tidak melebihi 1 meter.

Ini membuatkan anak-anak kecil boleh bermain air dengan lebih selesa dan tanpa perlu rasa takut . Bukan itu sahaja, malah dekat sini pun ada taman permainan dalam air, water slide, monsoon buster yang akan menolak korang  keatas dengan jet air yang berkuasa tinggi.

Jika ingin melakukan aktiviti yang relaks, korang boleh cuba meluangkan masa di Thunder River dimana korang boleh relaks di atas  pelampong yang bergerak di sepanjangan sungai.

Waktu Operasi : Setiap hari kecuali hari rabu ( 10.00 am – 6.00 pm )

Harga Tiket :

 Dewasa 130 cm & Keatas RM30 

 Kanak-kanak 90 – 130 cm RM25 

 Kanak-kanak Bawah 90 cm Percuma

4. Dataran Kemerdekaan Shah Alam 

Sumber : dapnyatv.com

Dataran yang sering menjadi lokasi sambutan Hari Kemerdekaan pada setiap tahun iaitu di Shah Alam.

Ianya berdekatan dengan Wisma MBSA dan Pusat Informasi Pelancong. Kawasan ini sering menjadi lokasi pilihan warga setempat terutamanya pada hujung minggu.

Di sini juga terdapat beberapa replika ikonik seperti I Love Shah Alam  yang membolehkan korang untuk bergambar  bagi menjadikan kenangan percutian disini .

Kawasan ini merupakan padang yang besar dan terdapat laluan pejalan kaki . Kebanyakkan warga setempat akan datang untuk beriadah, berkelah bersama keluarga, jogging dan bermain bola .

Disekitar dataran ini ada beberapa kompleks membeli belah, bistro, tasik,kedai-kedai makan dan taman taman yang cantik.

Pada bulan Ramadhan, tempat ini akan menjadi pilihan hati orang ramai untuk berbuka puasa beramai-ramai .

5. Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah 

Sumber : itc.gov.my

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah  adalah masjid terbesar di Malaysia dan kedua terbesar di Asia Tenggara selepas Masjid Istiqlal Jakarta.

Ia juga dikenali sebagai Masjid Biru Shah Alam kerana kubahnya yang berwarna biru dan selalu  menjadi perkara pertama pengunjung memasuki bandar itu .

Masjid ini menampilkan gabungan elemen reka bentuk tradisional Islam,Asia Barat dan juga Melayu .

Kalau korang nak tau , Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam ini merupakan masjid yang terbesar di Malaysia dengan kapasiti yang boleh memuatkan 24,000 jemaah pada satu masa .

Waktu malam, korang boleh lihat lampu di tengah-tengah kubah ini menerangi ruangan solat seluruh masjid.

Tidak hairanlah dengan keindahan seni bina yang cukup mengagumkan, tempat ini sering menjadi tumpuan pelancong.

Masjid ini juga berdekatan dengan Dataran Kemerdekaan yang jaraknya hanya 300 metter sahaja .

5. Setia City Mall 

Bagi korang yang kaki shopping tu bolehlah singgah disini .Ada taman yang terletak berhadapan dengan shopping mall ini.Jadi kalau korang nak bersantai ke lepak-lepak dengan kawan-kawan ke bolehlah datang singgah .

Tambahan lagi terdapat tasik buatan air dan pemandangan air pancut yang berwarna-warni di taman ini. 

Setia City Mall bukan sahaja tempat membeli-belah malah terdapat juga aktiviti outdoor seperti basikal bermotor, roller blades dan kereta mainan yang boleh disewa pada harga tertentu.

Jadi tidak pelik tempat ini sentiasa penuh dengan orang .

6. Muzium Sultan Alam Shah

Muzium ini merupakan lambang utama warisan dan pembangunan budaya di negeri Selangor. Ia ditubuhkan pada tahun 1974.

Muzium ini dinamakan sempena Sultan Hisamuddin Alam Shah, Sultan Selangor ketujuh.

Mempunyai hampir 4,000 artifak yang ditempatkan di sini .

Terdapat lima buah balai pameran iaitu  Balai Islam ,Balai Sukan ,Balai Sejarah ,Balai Kebudayaan,Balai Warisan Alam Semulajadi dan Pameran luar .

Di balai sejarah korang dapat lihat artifak penempatan awal manusia di negeri ini. Antara paling terkenal ialah serpihan gendang Dong Son dari Zaman Gangsa, sejak 600 SM.

Di dewan seni dan budaya pula terdapat budaya dan gaya hidup unik pelbagai etnik antaranya Bugis, Jawa, Minang, Rawa dan lain-lain ditonjolkan menerusi persembahan tradisional, sastera dan seni termasuk diorama, pakaian, alat muzik, alatan dan senjata.

Dan yang paling best di pameran luar terdapat kereta perisai Ferret, sistem radar, kapal terbang, lokomotif, dan kereta pertama bekas Menteri Besar Selangor.

Antara kemudahan lain yang ada di muzium ini adalah dewan, Makmal Taksedemi dan Repositori, bilik mesyuarat, Pusat Sumber serta Auditorium.

Kemasukan ke muzium ini juga adalah PERCUMA . 

7. Mudtrekkerz Paintball Park

Sumber: trip.com

Tempat ini  merupakan sebuah lapangan paintball yang sangat terkenal di Shah Alam .

Bagi korang yang minat aktiviti action tu boleh datang bersuka ria di sini.

Mudtrekkerz Paintball Park mempunyai 5 konsep medan peperangan dan susun atur landskap yang akan memberikan korang cabaran serta keseronokan yang berbeza .

Malah suasana sekelilingnya terlihat seperti di sebuah medan peperangan yang sebenar. Jadi tak pelik kalau tempat ini ramai orang.

Terdapat pelbagai kemudahan bagi pengunjung yang datang seperti tempat bersalin pakaian, restoran dan ruang parkir kereta yang luas jadi korang tak perlu risaukan tempat parking .

Medan perang ini berkonsepkan speedball, Wild Wild West, Angker Hill, Fox Hole Valley atau Camelot Castle. Jadi korang boleh memilih nak berperang berkonsepkan yang mana.

Waktu Operasi  : Setiap hari kecuali Selasa ( 9.00 pm – 5.00 pm ) 

Harga tiket  : 

Base Package ( 100 pellets)

 ◦ RM 85 per pax

 • Scavenger Package

 ◦ RM 95 per pax

 • Geronimo Package

 ◦ RM 135 per pax

 • Gatling Gun Package

 ◦ RM 195  per pax

Kesemua pakej didatangkan dengan marker, safety goggles & chest protector

 Bagi yang pelajar boleh dapatkan harga istimewa ( kena ada kad pelajar ) 

8. Setia Alam Community Forest Trail Head 

Sumber : Facebook.com

Untuk korang yang suka aktiviti mendaki bukit tu boleh mencuba mendaki di Setia Alam Community Trail Head.

Kawasan pendakian ini kaya dengan alam semula jadi malah cabaran ke puncak bukit di sini tidaklah terlalu ekstrem dan sangat sesuai untuk mereka yang mula untuk aktiviti pendakian bukit.

Ketinggian puncak ini hanya dalam 210 meter dan mengambil masa antara 20 hingga 35 minit sahaja.

Terdapat banyak pilihan laluan yang anda boleh gunakan.

9. Denai Alam Riding & Recreational club ( DARC ) 

Apa kata korang mencuba untuk belajar sukan menunggang kuda. Belum cuba belum tahu .

Manalah tahu bila korang cuba  sukan menunggang kuda ni lama-lama korang makin suka.

Jangan risau tempat ini menyediakan kemudahan yang  cukup lengkap untuk memberikan pengalaman yang baru kepada para pengunjung yang datang .

Setiap sesi latihan  akan diajar oleh tenaga pengajar yang berprofesional dan harganya juga sangat berbaloi jika dilihat dari segi kualiti dan kemudahan serta kuda yang ada.

Selain kandang kuda, terdapat sukan lain seperti track motorcross, gym, kawasan memanah dan juga kolam renang.

Tambahan lagi ada juga ladang arnab yang sesuai untuk korang bawa anak-anak kecil  mengenali dan berseronok dengan haiwan jinak ini .

Waktu Operasi : Setiap hari kecuali Isnin ( 8.00 am – 5.00 pm )

Harga tiket : RM 210 untuk 6 sesi pada weekday

                     RM240 untuk 6 sesi pada weekend 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net