Let’s travel together.
you can look here xxxbest.net playful student. chica mexicana se deja seducir. https://moonlightsex.pro arab old man fuck anything to help the poor. cuckold love jerking off.www.letmefap.net some product testing company ought to hire katy ca.

9 Tempat Bersejarah Di Johor

0 380

Untuk korang yang gemar menerokai sejarah negara tercinta, bolehlah berkunjung ke tempat bersejarah di Johor.

Negeri Johor Darul Takzim merupakan sebuah negeri yang kaya dengan tinggalan sejarah. Saki baki dan tinggalan sejarah yang masih ada di negeri selatan tanah air ini masih wujud dan boleh dilawati sehingga kini.

Jom kita tengok tempat-tempat bersejarah yang ada di negeri JDT ini.

Senarai Tempat Bersejarah Di Johor

1- MAKAM LAKSAMANA BENTAN

Makam Laksamana Bentan - Tourism Johor
Sumber : Tourism Johor

Terletak di Kampung Kelantan dan berhampiran dengan Tebing Sungai Kemang di daerah Kota Tinggi. Perjalanan ke makam ini hanya sejauh 2km dari Bandar Kota Tinggi.

Laksamana Bentan atau nama sebenar beliau ialah Megat Seri Rama. Beliau berasal dari Bentan Sumatera dan bertugas sebagai Panglima Angkatan Laut Sultan Mahmud Shah II.

Menurut sejarah, Laksamana Bentan telah menikam Sultan Mahmud sewaktu dijulang sebagai sultan. Tindakan Laksamana Bentan ini dikatakan berpunca dari hasratnya yang ingin membalas dendam atas kematian isterinya ( Dang Anum ) yang telah dibunuh oleh baginda.

Baca juga tentang hidden germ di Johor yang ramai tak perasan di sini

2- MAKAM SULTAN MAHMUD MANGKAT DIJULANG

Makam Sultan Mahmud Mangkat Di Julang - Tourism Johor
Sumber : Tourism Johor

Makam Sultan Mahmud Mangkat Dijulang ini terletak di Kampung Makam kira-kira 3km dari bandar Kota Tinggi. 

Makam ini terletak bersebelahan dengan Masjid Kampung Makam dan Sungai Kota Tinggi.

Sejarah mencatatkan baginda Sultan Mahmud diputerakan pada tahun 1675 dan baginda Sultan mangkat dibunuh oleh Megat Seri Rama atau Laksamana Bentan pada hari Jumaat, Ogos 1699.

Baginda merupakan keturunan terakhir Raja Fatimah, cucu kepada Sultan Alauddin Riayat Shah II iaitu raja pertama yang membuka Johor Lama pada tahun 1530.

3- MAKAM BENDAHARA TUN HABIB ABDUL MAJID

Makam Tun Habab - Tourism Johor
Sumber : Tourism Johor

Makam Bendahara Tun Habib Abdul Majid ini terletak di Kampung Makam, kira-kira 3km dari bandar Kota Tinggi.

Letaknya di dalam satu kawasan perkuburan yang agak luas. Bendahara Tun Habib Abdul Majid atau gelarannya Paduka Bendahara Seri Maharaja Padang Saujana Johor telah mangkat pada tahun 1697.

Anakanda beliau Bendahara Tun Abdul Jalil menggantikan Sultan Mahmud Syah II sebagai Sultan Johor bergelar Sultan Abdul Jalil Riayat Syah IV. Baginda merupakan Sultan Johor dari keturunan Bendahara. 

4- KAMPUNG PANCHOR

Kampung Panchor terletak kira-kira 14km dari Bandar Kota Tinggi. Kampung Panchor diberi nama sempena kewujudan sebuah pancuran air semulajadi yang terletak di pinggir kampung tersebut. 

Menurut sejarah, air pancurannya dikatakan sentiasa menyemburkan airnya sambil menimbulkan bunyi yang agak kuat.

Dikatakan juga air pancuran ini juga tidak pernah kekeringan walaupun di dalam musim kemarau yang panjang. Pada masa dahulu air pancuran ini menjadi sumber air kepada penduduk setempat.

5- MAKAM KUCING BERTANDUK

Gambar Kucing Bertanduk – analisis
Sumber : Cermin Dunia

Dikatakan pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Shah II, baginda ada memelihara seekor kucing. Kucing tersebut merupakan seekor kucing biasa tetapi dikatakan mempunyai sepasang tanduk kecil pada bahagian atas kepala.

Baginda sangat sayangkan kucing itu dan menamakannya sebagai Si Comel. Kucing ini suka berjalan meniti dari bumbung ke bumbung rumah dan gemar memakan sayur-sayuran. 

Salah satu keistimewaan yang cukup dikagumi ialah kucing ini dikatakan mampu mengesan musuh-musuh yang bakal datang menyerang Kota Tinggi.

Kucing kesayangan baginda sultan ini telah mati secara tiba-tiba seminggu sebelum baginda mangkat. Baginda amat dukacita lalu menitahkan untuk ‘mengebumikan’ kucing istimewa iatu.

Dua biji batu berbentuk bulat diletakkan di atas kubur sebagai batu tanda.

6- MUZIUM KOTA TINGGI 

Muzium Kota Tinggi terletak berdekatan dengan persimpangan Jalan Mawai, Jalan ke Desaru dan Jalan Johor Bahru. Muzium Kota Tinggi ini mempamerkan empat fasa peristiwa mengikut urutan kronologi sejarah.

Korang yang nak tahu tentang sejarah Kesultanan Johor Lama sehingga kini bolehlah datang melawat bangunan seluas 6,480 meter persegi ini yang mengabdikan rekabentuk tradisional Melayu bersama rekaan temporari. 

7- SAYONG PINANG

SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART): Makam 7 (The 7 tombs), Sayong Pinang
Sumber : ArtMelayu

Sayong Pinang merupakan sebuah pusat pemerintahan kerajaan Johor semasa pemerintahan Sultan Alauddin Riayat Shah II (1528-1564) setelah baginda berpindah dari Kota Kara akibat kekalahan terhadap serangan askar-askar Portugis pada bulan Jun 1535. 

Kota Sayong tidak pernah diserang dan dibinasakan oleh mana-mana pihak kerana kedudukannya di tebing sungai yang sempit menimbulkan kesukaran kepada kapal-kapal perang untuk mendarat. Oleh itu Sayong Pinang masih menyimpan kesan-kesan yang diwujudkan pada tahun 1535.

8- KOTA MAKAM TAUHID

SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART): Makam Tauhid pada siang hari (The Tauhid  tombs during daytime)
Sumber : ArtMelayu

Kota Makam Tauhid teletak di Kampung Makam kira-kira 2 km dari bandar Kota Tinggi. Berdekatan dengannya adalah Sungai Pemandi yang mengalir ke Sungai Kota Tinggi. 

Kota Makam Tauhid bukanlah sebuah makam tetapi dahulu Makam Tauhid merupakan ibu negeri Kerajaan Johor yang ke-8 dan bertempat di tanah besar. Ianya pernah menjadi pusat pemerintahan sebanyak 2 kali.

9- KOTA JOHOR LAMA

Kota Johor Lama | Helen Gray
Sumber : Helen Gray

Sejarah Kota Johor Lama bermula pada tahun 1540 apabila Sultan Alauddin Riayat Shah II (Raja Johor Kedua 1528-1564) berpindah ke Tanjung Batu yang terletak di tepi Sungai Johor. 

Baginda kemudiannya mendirikan sebuah kota yang dibina daripada susunan batu dan ditambak dengan tanah. Kota ini menjadikan kerajaan Johor sebuah negeri yang kuat sehingga dapat mematahkan serangan Portugis dan Acheh beberapa kali.

Nak tahu lebih lanjut tentang tempat bersejarah di Johor ini, korang wajib tau datang melawat pelbagai tempat menarik yang kebanyakannya terletak di daerah Kota Tinggi ini.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

go to these guys https://chicasenred.me
www.sextophd.net